top of page

Goede voornemens


Afgelopen week mocht ik twee keer meekijken bij een uitvaart van een collega ritueel begeleider. Ondanks dat ik beide overledenen en hun families niet kenden, raakten de verhalen me wel. Mijn gedachten dwaalden regelmatig even af. Hoe zou mijn eigen begrafenis eruit zien? Is dat raar of zouden meer mensen in de zaal dat doen.

Mijn bevlogen docente Carola Kruijswijk van Leefgetijden Ritueelbegeleiding schreef onlangs in haar nieuwsbrief: “Over je dood nadenken en je voorbereiden op je dood, moet je af en toe doen gedurende je hele leven. Anders overvalt het je en moeten jij én je nabestaanden in korte tijd, als je al verzwakt bent, die grote indringende vragen nog allemaal onder ogen zien. Zingeving is net een spier. Die moet je trainen.”

Ik ga naar huis met het gevoel dat je van iedere dag wat moet maken. Maar dat voornemen zakt langzaam weg in de waan van de dag. Ik ga er eigenlijk ook vanuit dat vandaag nog lang niet mijn laatste is. Toch werkt nadenken hierover wel heel ontnuchterend. Wat wil ik eigenlijk achterlaten als ik er niet meer ben? Het antwoord op die vraag heb ik niet zomaar paraat en is zeker niet te vatten in één zin. De meeste van mijn andere snel bedachte voornemens voor 2018 wel. Maar ervaring leert dat ik die aan het eind van januari al weer ben vergeten.

Ik hoop dat ik in de toekomst als ritueel begeleider van betekenis kan zijn voor nabestaanden. Maar dan zal ik ongetwijfeld vaker geraakt worden door verhalen. Dat is niet te voorkomen en wat mij betreft ook een belangrijke voorwaarden om dit bijzondere vak te kunnen beoefenen. Dat betekent wel dat ik moet leren om met deze emoties om te gaan. Dan ineens staan er drie goede voornemens op papier voor komend jaar: 1. Regelmatig meelopen in de uitvaartbranche. 2. Mijn netwerk uitbreiden met professionals waar ik straks met raad en daad terecht kan 3. Vaker mijn hardloopschoenen aantrekken.

Die laatste zorgt ervoor dat ik al hollend in de natuur mijn gedachten kan ordenen en ruimte bied aan emoties. En tja, ik blijf een vrouw. Dus het is ook mooi meegenomen dat ik dan gelijk aan een van die andere snel bedachte voornemens werk…

Zullen mijn voornemens februari dit jaar halen? Ik houd je op de hoogte!

Recente blogs

bottom of page